Topinambūrs ir
ļoti vērtīgs augs – tā bumbuļi satur vērtīgo inulīnu, kas palīdz
stabilizēt cukura līmeni asinīs, uzlabo vielmaiņas procesus organismā un
stimulē zarnu mikrofloras darbību.
Topinambūru
dzimtene ir Ziemeļamerika, kur tie tika kultivēti jau pirms eiropiešu
ierašanās. Vietējie iedzīvotāji sauca tos par „zemes brīnumu”. Ierodoties
ziemeļu civilizācijai, šis dārzenis tika aizstāts ar kartupeļiem.
Topinambūrs ir
liela auguma lakstaugs, rudens pusē zied dzelteniem ziediem, kas atgādina mazas
saulespuķes un nereti to audzē arī dekoratīviem nolūkiem. Topinambūra bumbuļi pārziemo
augsnē. Topinambūriem piemīt īpašs dzīvības spēks, spēja izdzīvot ekstremālos
apstākļos un dot augstāku ražu salīdzinājumā ar citiem sakņaugiem.
Topinambūra zemes
bumbuļiem ir riekstaina un nedaudz saldena garša.
Topinambūrus
audzē līdzīgi kā kartupeļus.Topinambūri ir pieticīgi augi, bet lai iegūtu labu
un kvalitatīvu topinambūru bumbuļu ražu, tad piemērotākas ir kūdras vai vieglas
mālsmilts augsnes. Topinambūru sakņu sistēma ir dziļa un spēcīga, tāpēc tie izmanto
tās barības vielas, kuras citiem augiem ir grūtāk pieejamas.
Topinambūrus vāc
salīdzinoši vēlu un tie labi pārziemo arī uz lauka – daļu var atstāt uz izrakt
ziemas atkušņu laikā . Vispirms novāc
lakstus,ko var izmantot lopbarībā vai iestrādāt . Tad ar dakšām izceļ sakņu
kamolu ar bumbuļiem, kurus uzmanīgi atdala vienu no otra un liek glabāties
pagrabā. Lai bumbuļi nesažūtu, vēlama glabāšanas temperatūra ap nulli un augsts
gaisa mitrums.
Uzturvērtība
Topinambūros ir
apvienota vesela virkne vērtīgu vielu. Topinambūri C un B grupas vitamīnus satur
divreiz vairāk nekā kartupeļi. Kālija, dzelzs un cinka topinambūrā ir vairāk
nekā kartupeļos, bietēs, burkānos. Tas satur arī kalciju, varu, magniju, mangānu,
fosforu, niķeli, silīciju, un tajā ir arī tādas neaizvietojamās aminoskābes,
kādas satur tikai augi un ko nesintezē cilvēka organisms.
Uzturzinātnieki
topinambūru iesaka lietot tiem, kuriem ir aktuāla cīņa ar liekajiem
kilogramiem, bet īpaši – cukura diabēta slimniekiem, sirds-asinsvadu slimnieku
un citu nopietnu saslimšanu skarto cilvēku uzturā, jo topinambūra ogļhidrāti ir
inulīna formā- tie daudz vieglāk
pārstrādājās un baro cilvēka organismam labvēlīgās baktērijas. Neviens cits
dārzenis tādā daudzumā inulīnu nesatur. Inulīns ir viena no organismam
nepieciešamākajām vielām, kas uzlabo zarnu trakta darbību, stimulē vielmaiņu,
taukvielu maiņu, samazina holesterīna līmeni asinīs un uzlabo kalcija
absorbciju, tādējādi samazinot osteoporozes risku. Inulīnam piemīt sorbenta
īpašības, tas izvada no organisma toksīnus, neitralizē brīvos radikāļus un
veicina žults atteci no aknām divpadsmitpirkstu zarnā.
Ja topinambūru
lieto ilgstoši, samazinās cukura līmenis asinīs, tāpēc sakņaugs īpaši ieteicams
tiem, kuri slimo ar cukura diabētu. Ar topinambūru sulu, ko gatavo no
bumbuļiem, ārstē ne tikai cukura diabētu, bet arī mazasinību, sirds–asinsvadu
slimības, stiprina nervu sistēmu. Topinambūra sulu izmanto arī kuņģa – zarnu
slimību profilaksei, gremošanas uzlabošanai.
Topinambūru pagatavošana
Šis vērtīgais zemes
bumbulis ir nepelnīti nenovērtēts, jo to vajadzētu uzturā lietot ikkatram.
Turklāt, izmantojami ir ne tikai paši bumbuļi, bet arī ziedi – ziedu tēja ir
lielisks līdzeklis vielmaiņas regulēšanai.
Topinambūrs ir
sulīgs, kraukšķīgs, saldens ar nedaudz jūtamu riekstu garšu. Ar topinambūriem
var aizstāt kartupeļus un arī gatavot gluži tāpat, turklāt tie satur daudz
mazāk kaloriju un pagatavošanas laiks ir ātrāks, lai arī tie ir nedaudz
šķiedraināki kā kartupeļi.
Visvienkāršāk ir
nomazgātus un notīrītus topinambūra bumbuļus grauzt līdzīgi burkāniem vai
sagriezt plānās šķēlītēs veselīgai uzkodai.
Tos var apcept ar
olīveļļu vai sviestu cepeškrāsnī, pievienojot garšvielas. Topinambūrus var
tvaicēt vai arī rīvētus pagatavot svaigos salātos – vienus pašus vai ar citiem
dārzeņiem, pienienojot skābo krējumu vai eļļas un citrona sulas maisījumu. Tos
var pievienot sautējumos, biezzupās, cept, gatavot plācenīšus vai pankūkas
(gatavot tāpat ka kartupeļu pankūkas, kurām var pievienot arī rīvētus burkānus
vai kabačus) vai varīt vieglā sālsūdenī un pagatavot gardu biezeni. Topinambūra
miltus Vācijā mēdz izmantot arī konditorejā , piemēram, kēksu cepšanai.
Uzturā var
izmantot ar visu mizu (tā ir ļoti plāna), tikai sakneņi rūpīgi jānomazgā un
jānoberž. Var gatavot arī topinambūru mizu čipsus.
Topinambūrus var
arī konservēt vai spiest no tiem sulu. Garšīga ir topinambūru sula kopā ar
ķirbja un ābolu sulu.
Jāņem vērā, ka topinambūra bumbuļi augstā dzelzs satura dēļ saskarē ar gaisu ātri oksidējas un kļūst tumši – tāpat kā āboli, tāpēc pēc apstrādes tos ieteicams iemērkt ūdenī, kam pievienota citrona sula, vīns vai kādu etiķis.
Iegādājies pie mums!
http://zalumnica.lv/product/topinamburi/
(P. S. – sūtam arī caur OMNIVA un citiem pakomātiem)